September: Hoe houd je je microbioom gezond?

02-09-2025

September is de maand waarin we langzaam de overgang maken van zomer naar herfst. (Help, nu al?!) De dagen worden korter, de lucht frisser, en ons lichaam bereidt zich voor op een nieuw seizoen. Dit is hét moment om extra aandacht te besteden aan je weerstand – en dat begint verrassend genoeg in je darmen.

In deze nieuwsbrief leg ik je uit wat het microbioom is en hoe je deze kunt ondersteunen.

Wat is het microbioom?

Je microbioom is de verzamelnaam voor alle bacteriën en andere micro-organismen die in je darmen leven. Het zijn er triljoenen! Samen vormen ze een soort 'ecosysteem' dat een grote rol speelt in:

  • Spijsvertering & opname van voedingsstoffen
  • Productie van vitamines zoals K2 en bepaalde B-vitamines, hormonen en "boodschapperstofjes" voor het zenuwstelsel.
  • Bescherming tegen schadelijke indringers
  • Communicatie met je immuunsysteem

Een veelzijdig en gezond microbioom werkt dus als een beschermende barrière en helpt je lichaam én je geest in balans te blijven. Je darmen hebben ook een grote invloed op je hersengezondheid!

Wist je dat ongeveer 70% van je immuunsysteem zich in en rond je darmen bevindt? Als je darmen in balans zijn, reageert je immuunsysteem sneller en effectiever op virussen en bacteriën. Een uitgedaagd of eenzijdig microbioom kan daarentegen leiden tot verminderde weerstand, meer ontstekingsreacties en zelfs stemmingswisselingen.

Goed nieuws: je kunt je microbioom dagelijks versterken met de juiste voeding en leefstijl!

Tips om je microbioom te voeden

- Eet vezelrijk: volkoren granen, peulvruchten, groenten en fruit (indien eetbaar; met schil!)

- Kies voor variatie: hoe meer kleuren groenten & fruit, hoe diverser je microbioom.

- Voeg gefermenteerde voeding toe: zoals zuurkool, kimchi, kefir of kombucha.

- Beperk bewerkte voeding en suiker (die voeden juist de 'slechte' bacteriën)

- Ontspan & slaap voldoende: stress beïnvloedt ook je darmflora



Seizoensgerecht: Venkel-preisoep met lente-ui (4 personen)

Deze frisse en zachte soep zit vol vezels, waar je darmbacteriën erg blij van worden. Venkel is daarnaast rijk aan antioxidanten en vitamine C, en heeft een bevorderende werking op je spijsvertering. Heb je snel last van een opgeblazen gevoel? Venkel is jouw vriend!

Ingrediënten

  • 2 venkelknollen, in stukjes gesneden
  • 1 grote prei, in ringen
  • 1 aardappel (middelgroot), geschild en in blokjes
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 el olijfolie of roomboter
  • Verse peterselie of dille als garnering
  • Peper en zout naar smaak



Bereiding

  • Fruit ui en knoflook zachtjes in olie of boter.
  • Voeg venkel, prei en aardappel toe en bak 5 minuten mee.
  • Schenk de bouillon erbij en laat 20 minuten zacht koken tot alles gaar is.
  • Pureer de soep glad met een staafmixer.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer met lente-ui en verse kruiden.

Eet smakelijk!

Tot slot

Zorg goed voor je darmen, en ze zorgen goed voor jou. Een gezond microbioom is de basis voor een sterke weerstand, meer energie en een soepel verloop van de overgang naar de herfst.