Augustus; over lokaal eten en tips tegen verzuring.

06-08-2025

Augustus is dé maand waarin de natuur uitbundig oogst. Mijn moestuin ontploft van de rijpe tomaten, komkommers, bessen, sla en nog veel meer. Ik geniet vol op van deze maand! Maar ook al heb je zelf geen moestuin; je kunt natuurlijk profiteren van de lokale oogsten bij jou in de buurt. Want; lokaal en seizoensgebonden eten is niet alleen heel lekker, ook ontzettend gezond.

Kies je voor de biologische opties? Dan ben je natuurlijk helemaal goed bezig!

In deze nieuwsbrief: waarom lokaal eten jou én de aarde goed doet, wat je kunt doen tegen verzuring van je lichaam en een heerlijk zomers receptje voor een licht diner of lunch!


Waarom lokaal en seizoensgebonden eten?

Met lokaal bedoel ik; het hoeft niet van ver te komen. Kijk eens op de herkomst van je groente en fruit in de supermarkt, of ga naar markten of winkels waar ze speciaal lokale producten verkopen. Er komt genoeg uit je omgeving; zeker in het Westland!

Seizoensgebonden houdt in dat je eet wat er in het seizoen geoogst wordt. Voor deze maand zijn dat bijvoorbeeld: courgettes, tomaten, frambozen, bramen, sperziebonen, paprika's en aubergines.

Van nature zijn dit producten die je lichaam ook in deze tijd van het jaar het prettigst vindt om te eten.

  De voordelen van lokaal en seizoensgebonden eten op een rijtje:

– Het zit vol met vitamines en mineralen omdat het rijp geoogst wordt. Dit komt ook de smaak ten goede.

-Vaak meer transparantie over de teeltwijze. Zo weet je beter wat je koopt; en binnen krijgt.

– Je steunt lokale boeren en eet duurzamer. (Er hebben tenslotte minder vrachtwagens vanuit verre landen hoeven reizen)

– Orthomoleculair gezien past seizoensvoeding bij de behoeften van jouw lichaam in dat moment.


Verzuring van het lichaam: wat betekent dat?

Ons lichaam streeft altijd naar een gezonde zuur-base balans. Maar stress, bewerkte voeding, suikers, te weinig groente en veel koffie of alcohol kunnen bijdragen aan een 'verzurende' omgeving. Ook topsport kan een hogere mate van verzuring veroorzaken.

Dit kan zich uiten in:

Vermoeidheid

Spier- en gewrichtsklachten

Verminderde weerstand

- Spijsverteringsklachten

- Hoofdpijn

- Slecht slapen

- Gewichtstoename



Tips voor meer balans:

- Eet dagelijks veel groenten en fruit (basenvormend)

- Drink voldoende water met een snufje mineraalrijk zout of citroen (citroen smaakt wel zuur maar werkt grappig genoeg ontzurend!)

- Beperk koffie, frisdrank en bewerkte producten

- Ontspan: stress kan verzurend werken

- Zorg voor een goede balans in beweging en rust.

.

Frisse aardappelsalade

Ingrediënten (1 pers):

-1 grote aardappel

-1/3 komkommer in stukjes

-1/2 paprika in stukjes (welke kleur je lekker vindt)

-een handje vol sperzieboontjes, gedopt en in stukjes.

-1 gekookt ei

-handje veldsla

Voor de dressing: een eetlepel yoghurt, klein kneepje mayonaise, kneepje citroensap, bieslook in stukjes geknipt, peper en zout. 

Hoe maakt je het?

Schil en kook de aardappel. Kook de boontjes beetgaar. Laat beide hierna afkoelen. Doe alle ingrediënten voor de salade bij elkaar en meng goed. Maak de dressing en mix door je salade. 

Eet smakelijk!

(Ook goed van te voren te maken, en handig om mee te nemen!)


Tot slot..

Geniet deze heerlijke zomermaand en van al het moois en lekkers dat de natuur te bieden heeft. Eet kleur, eet variatie en ondersteun zo je energie, weerstand én je zuur-base balans.